Första juli och trädgården börjar bli som finast. Men det är inte bara tid för att glädjas åt allt som blommar. Här kommer en liten checklista på vad man bör, ska och kan göra i trädgården under juli:
1 Juli är den första månaden under JAS. Det är alltså tid att börja fundera på den beskärning man ska göra under perioden juli, augusti och september. Man kan vänta med de stora arbetena en tid, men det går bra att börja gallra.
2 Sätt ut små skålar med vatten i trädgården. Blir det riktigt varmt är det viktigt att bin och humlor såväl som fåglar och igelkottar har tillgång till vätska.
3 Plocka regelbundet små buketter av sommarblommorna. Har ni till exempel luktärter måste blommorna plockas varje dag för att stimulera fortsatt blomning och förhindra att luktärterna bildar ärtskidor. När det sker upphör de att producera blommor.
4 Om man har mer bär, fukt och grönsaker än man hinner konsumera dem inom ett par dagar är det rätta tiden att ta hand om dem och förvara dem genom att safta, sylta, frysa in eller konservera.
5 Apropå bärbuskar är det läge att skydda dem med nät så att inte fåglarna äter upp hela skörden. Men se till att inte t ex koltrastar kan ta sig in genom något hål och fastna i nätet.
6 Gå på snigeljakt i trädgården. Gärna både morgon och kväll. Det gör jag och jag har fått Per-Ola att springa ut i pauserna i EM-fotbollen och dra sitt strå till stacken. Tänk på att en enda mördarsnigel kan lägga 400 ägg så ju fler vi skickar till snigelhimlen desto bättre är det. Bästa metoden är att hugga huvudet av dem, men sätt också ut ölfällor, snigelgift eller andra metoder ni känner till. Gör vi det alla tillsammans kan vi göra skillnad.
7 Fortsätt stödgödsla dahlior, luktärter och sommarblommor med hönsgödsel, guldvatten, nässelvatten eller gräsklipp. Men stopp och belägg ropar Per-Ola – det är förbjudet att gödsla rosorna med kväverik gödsel efter midsommar. Om de får det växer de för långt ut på hösten och riskerar att få frostskador.
8 Vattna, vattna och vattna. Blommor kräver mycket vatten. Framför allt när de är nyplanterade för att de ska etablera sig på sin växtplats. Som nyplanterar räknas hela första året, i vissa fall även det andra.
9 Rensa rabatterna från ogräs som annars tar näring från sommarblommorna och grönsakerna.
10 Njut. Det är ju det man har trädgården till och när ni läst igenom och betat av några punkter på checklistan är det tillåtet att återvända till hängmattan, den där goda boken och kanske det läskande och porlande i glaset 🙂